Συνταγές

Ντάκοι κρίθινοι με μάραθο, ελιές και ελαιόλαδο

Με τους κρίθινους ντάκους, καλής ποιότητας ελαιόλαδο και πολλή φαντασία μπορείτε να φτιάξετε θαυμάσια ορεκτικά, στα οποία θα χρησιμοποιήσετε κάθε λογής μυρωδικό και αρωματικό χόρτο.

Τη συνταγή αυτήν εμπνεύσθηκα έχοντας μπροστά μου ολόφρεσκες ελιές τσακιστές και κρίθινους ντάκους που αποφάσισα να παντρέψω…

Ήδη από την αρχαιότητα οι τσακιστές πράσινες ελιές αρωματίζονται με μάραθο, για αυτό και ο συνδυασμός με την πλούσια γεύση του κρίθινου ντάκου είναι μοναδική.

3 κρίθινοι ντάκοι

10 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας μάραθο ψιλοκομμένο ή φινόκιο κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια

1 φλιτζάνι ελιές τσακιστές πράσινες, κομμένες σε μικρά κομματάκια χωρίς το κουκούτσι

2 κουταλιές της σούπας χυμό από φρέσκο λεμόνι

1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

αλάτι χοντρό θαλασσινό

Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τις ψιλοκομμένες ελιές με το μάραθο ή το φινόκιο, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.

Βρέχετε ελαφρά με λίγο νερό τους ντάκους και αφού στραγγίσουν τους περιχύνετε με ελαιόλαδο.

Ραντίζετε με το λεμόνι και πασπαλίζετε με το μείγμα που έχετε φτιάξει με τις ελιές. Σερβίρετε αμέσως.

 

Μπάμιες γιαχνί με πατάτες

Το φαγητό αυτό απαιτεί πολλή προσοχή μια και πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του.

1 φλιτζάνι παρθένο ή κοινό παρθένο ελαιόλαδο

1 κιλό μπάμιες φρέσκιες

2 μεγάλες πατάτες κομμένες στα τέσσερα

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι ή 2 κουταλιές της σούπας αγουρίδα

αλάτι

πιπέρι

Καθαρίζετε τις μπάμιες και τις πλένετε πολύ καλά. Αν είναι μεγάλες τις κόβετε στα δύο, τις στραγγίζετε από τα νερά τους και τις αλατίζετε.

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε ελαφρά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά χωρίς να σας ροδίσει, αλλά ίσα που να τραβήξει τα υγρά του. Ρίχνετε τις πατάτες μαζί με δύο φλιτζάνια νερό. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά.

Ρίχνετε αμέσως μετά το μαϊντανό, τις μπάμιες, τις ντομάτες και ένα φλιτζάνι νερό. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 15 περίπου λεπτά. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, αυξάνετε ελαφρά τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του φαγητού, ρίχνετε το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακινείτε την κατσαρόλα κρατώντας την από τα χερούλια, χωρίς να χρησιμοποιήσετε πιρούνι. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 6-8 λεπτά πριν το σερβίρετε. Σερβίρετε ζεστό σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο ακόμη και από το ψυγείο.

Μελιτζάνες με ρύζι και δυόσμο

 

H συνταγή αυτή είναι ένα ντελικάτο και αρωματικό πιάτο, το οποίο μπορεί να «σταθεί» μόνο του στο τραπέζι ή να συνοδεύσει πολύ ωραία ένα ελαφρύ λαδερό ψητό κρέας.

1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κιλό μελιτζάνες μακρόστενες, κομμένες σε μικρά κομματάκια

1 ½ φλιτζάνι ρύζι νυχάκι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοτριμμένο

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, κομμένη σε κύβους

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ρίχνετε τις μελιτζάνες σε άφθονο αλατόνερο και τις αφήνετε για μία ώρα ώστε να γλυκάνουν.

Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι στο ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να ξανθύνει ελαφρά. Ρίχνετε τότε τις μελιτζάνες, ανακατεύετε και σιγοψήνετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα και 4 κουταλιές της σούπας νερό. Με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μαγειρεύετε τις μελιτζάνες για 7 μόλις λεπτά.

Προσθέτετε 5 φλιτζάνια νερό. Το αφήνετε να έρθει σε σημείο βρασμού και ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου. Ανοίγετε το καπάκι της κατσαρόλας, κλείνετε το μάτι της κουζίνας, ρίχνετε το δυόσμο, ανακατεύετε ελαφρά, σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε για 10-12 λεπτά το μελιτζανόρυζο ζεστό με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο δυόσμο.

Γίγαντες στο φούρνο

 

1 φλιτζάνι κοινό παρθένο ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια φασόλια γίγαντες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτά φετάκια

1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα πολτοποιημένη

1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

3-4 σταγόνες λεμόνι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

Μουσκεύετε τα φασόλια για 8 ώρες σε άφθονο κρύο νερό.

Τα ξεπλένετε και τα βράζετε σε καινούριο άφθονο νερό για 25 λεπτά. Τα ρίχνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά τους.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίζουν. Ρίχνετε το σέλινο, την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό, όλα τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το λεμόνι. Ανακατεύετε και προσθέτετε ένα ακόμη φλιτζάνι νερό. Σκεπάζετε με το καπάκι και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15-20 λεπτά.

Αδειάζετε τους γίγαντες σε ένα ταψί ή ένα πυρέξ. Ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα. Στολίζετε με μερικές φέτες ντομάτα, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

Ψάρι ψημένο στη λαδόκολλα

5 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλο φιλέτο πέρκας

2 μικρές σκελίδες σκόρδο κομμένο σε μικρά φετάκια

1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι

Πλένετε και αλατίζετε το ψάρι. Ανοίγετε μια διπλή λαδόκολλα και τοποθετείτε στο κέντρο το φιλέτο. Πασπαλίζετε με το σκόρδο, το δενδρολίβανο και το πιπέρι. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και κλείνετε πολύ καλά το ψάρι μέσα στη λαδόκολλα.

Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Σερβίρετε το ψάρι ζεστό μαζί με τη σάλτσα του.

Οι τηγανητές πατάτες της θείας Ρωξάνης

Η συνταγή ανήκει στη κα Ρωξάνη Ψιλάκη και εκείνο που την κάνει πολύ διαφορετική είναι η τραγανή κρούστα που περιβάλλει τις πατάτες, η οποία και δεν επιτρέπει στο ελαιόλαδο να διεισδύσει στο εσωτερικό τους.

2 ½ φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο

2 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

χυμός από μισό λεμόνι

Αφού καθαρίσετε και κόψετε τις πατάτες, τις αλατίζετε, τις περιχύνετε με το λεμόνι και τις ανακατεύετε καλά με το χέρι σας. Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε για 40-50 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ και στενό τηγάνι ζεσταίνετε πολύ καλά το ελαιόλαδο μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει μικρές φουσκάλες από το βρασμό.

Ρίχνετε τις πατάτες στο καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζετε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίσουν το λάδι τους. Σερβίρετε αμέσως τις πατάτες ζεστές.

Σταφιδόπιτα μυρωδάτη με ελαιόλαδο

Η ζύμη αυτής της νηστίσιμης πίτας αρωματίζεται θαυμάσια από τη φλούδα και το χυμό του πορτοκαλιού, από την απαλή μυρωδιά της κανέλας και τη δυνατή ευωδιά του γαρίφαλου, ενώ η γλυκύτητα της σταφίδας και η υγρή ελαφρώς λιπαρή επίγευση του ελαιόλαδου την κάνουν εξαιρετικά νόστιμη.

1 ½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο

1 κιλό αλεύρι λευκό

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

½ φλιτζάνι κονιάκ

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

2 ½ φλιτζάνια σταφίδα σουλτανίνα κομμένη στα δύο

1 κουταλιά της σούπας μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα κοπανισμένα

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 μπέικιν πάουντερ

ελάχιστη κανέλα

Δουλεύετε σε ένα μπολ με το χέρι σας και με περιστροφικές κινήσεις το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους. Προσθέτετε το νερό, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό του πορτοκαλιού, τη σταφίδα και το αλεύρι μέσα στο οποίο έχετε ανακατέψει το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύετε πολύ καλά με το χέρι, έτσι ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Λαδώνετε ελαφρώς ένα ταψί, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και ρίχνετε το χυλό. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά. Βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας, αν βγαίνει καθαρό βγάλτε την από το φούρνο. Την αφήνετε να κρυώσει και κόψτε την σε κομμάτια.

 

Πίτα με ξερά σύκα και αμύγδαλα

 

1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

10 ξερά σύκα ψιλοκομμένα

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες της χρήσης

2-2 ½ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Ύ φλιτζανιού ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα

1 κουταλιά χοντροκομμένα αμύγδαλα

1 κουταλιά της σούπας τρίμα από φλούδα πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι ζάχαρη

½ φλιτζάνι μέλι

1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

2 αβγά

1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμένη

1-2 γαρίφαλα κοπανισμένα

Πασπαλίζετε τα σύκα με δύο κουταλιές αλεύρι. Αδειάζετε στο μπολ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το μέλι. Χτυπάτε ελαφρά μέχρι να «ασπρίσουν». Προσθέτετε τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα, με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα των αβγών, μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα. Τέλος προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού.

Σε ένα δεύτερο καθαρό μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι, με την κανέλα, το μπέικιν παουντερ, τα γαρίφαλα, το αλάτι και τα ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα. Ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με τα υγρά και δουλεύετε γρήγορα για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρετε ένα πηχτό κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε τα πασπαλισμένα με αλεύρι σύκα και τη φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύετε ξανά με μια σπάτουλα αυτή τη φορά ώστε να απλωθούν παντού μέσα στο μείγμα.

Λαδώνετε ελαφρώς ένα ταψί κατά προτίμηση Νο 36 και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Πασπαλίζετε με τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ψήνετε σε φούρνο που έχετε προθερμάνει για 50-60 λεπτά στους 180 βαθμούς.

 

Κουλουράκια τραγανά με σησάμι και ελαιόλαδο

 

Τα κουλουράκια αυτά είναι από τα πιο νόστιμα τραγανά νηστίσιμα γλυκά τύπου μπισκότων που συνόδευαν ένα καλοβρασμένο ελληνικό καφέ ή κάποιο αρωματικό ρόφημα με βότανα. Δοκιμάστε τα με μιαν αλμυρούτσικη γραβιέρα – ο συνδυασμός θα σας εκπλήξει.

3 φλιτζάνια ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι νερό από βρασμένη κανέλα (ξύλο)

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

4 φλιτζάνια ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας αμμωνία

½ φλιτζάνι ρακή ή τσίπουρο ή βότκα

1 βανίλια

4-5 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό

3 φλιτζάνια σησάμι λευκό

«Χτυπάτε» με το χέρι σας σε ένα μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο με το χυμό του πορτοκαλιού μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να «ασπρίσουν». Προσθέτετε τη ζάχαρη, την αμμωνία διαλυμένη μέσα στη ρακή, το ζωμό από τη βρασμένη κανέλα και τη βανίλια.

Ζυμώνετε ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να πάρετε μια ζύμη πολύ μαλακιά. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί και πλένετε το σησάμι, το οποίο στεγνώνετε πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα.

Παίρνετε κομμάτια από τη ζύμη στο μέγεθος μεγάλου βερίκοκου και το πλάθετε σε μακρόστενα κορδόνια μήκους 10 εκατοστών και πάχους ενός δαχτύλου. Κυλάτε τα κορδόνια αυτά στο σησάμι και τα κλείνετε φτιάχνοντας κουλουράκια.

Τα τοποθετείτε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Τα κουλουράκια πρέπει να μείνουν άσπρα και να μη ροδίσουν καθόλου.

 

Τηγανόπιτες

 

Απλούστατες στην παρασκευή του οι τηγανόπιτες θρυμματίζονται αφήνοντας στον ουρανίσκο μια ευχάριστη γλυκιά γεύση. Ουσιαστικά όπως έλεγε και η γιαγιά μου αυτές οι πίτες είναι ένα τίποτα. Ούτε γέμιση από τυρί έχουν, ούτε χόρτα, ούτε τίποτα. Για αυτό το ελαιόλαδο που θα τις τηγανίζετε πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας!

500 γραμ. αλεύρι σκληρό

5 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

4 κουταλιές της σούπας ρακή, ή τσίπουρο

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

½ κουταλάκι κανέλα σκόνη

2 φλιτζάνια χλιαρό νερό

1 ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

μέλι ή ζάχαρη κρυσταλλιζέ για το πασπάλισμα

αλάτι

χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι

Σε ένα μπολ αδειάζετε το αλεύρι και στο κέντρο του κάνετε μια λακκούβα. Ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο, το χυμό του πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη ρακή ή το τσίπουρο, το αλάτι και την κανέλα. Σιγά σιγά αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα προσθέτοντας το χλιαρό νερό. Όταν πάρετε μια ομοιογενή και κάπως μαλακή ζύμη την κόβετε σε κομμάτια στο μέγεθος περίπου ενός μέτριου πορτοκαλιού.

Ανοίγετε κάθε κομμάτι σε δίσκο διαμέτρου περίπου 13-15 εκ. και πάχους 1 εκ., ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε μέσα τις πίτες μία μία. Με ένα πιρούνι την κρατάτε βυθισμένη στο ελαιόλαδο. Όταν φουσκώνει και πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα τη βγάζετε και την αφήνετε σε ένα πιάτο όπου έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσει. Συνεχίζετε με τις επόμενες πίτες.

Σερβίρετε τις πίτες ζεστές ή κρύες με μέλι ή ζάχαρη.

 

Πολίτικος χαλβάς λαδιού με κουκουνάρια και σταφίδες

 

Την περίοδο της βασιλείας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή στο παλάτι του Τοπ Καπί υπήρχε ειδικός χώρος στα μαγειρεία το «Χελβαχάν» δηλαδή το σπίτι του χαλβά όπου παρασκευάζονταν τουλάχιστον 15 διαφορετικά είδη αυτού του γλυκίσματος όπως ο χαλβάς με πλούσιο σιρόπι, βούτυρο, κουκουνάρια, ή απλά με σιμιγδάλι και γάλα, ή πετιμέζι.

Η συνταγή που ακολουθεί μπορεί να εκτελεστεί με μισό βούτυρο και μισό ελαιόλαδο.

2 φλιτζάνια ζάχαρη

4 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι μέλι

1 κομματάκι φλούδα λεμονιού

1 κομματάκι κανέλα ξύλο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια χονδρό σιμιγδάλι

½ φλιτζάνι κουκουνάρια

½ φλιτζάνι σταφίδα μικρή μαύρη, κατά προτίμηση κορινθιακή

κανέλα σκόνη

Βράζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τη φλούδα του λεμονιού και την κανέλα ξύλο μέχρι να πάρετε ένα ελαφρύ σιρόπι.

Ζεσταίνετε πολύ καλά το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Ρίχνετε το σιμιγδάλι και τα κουκουνάρια και ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το σιμιγδάλι αρχίσει να σκουραίνει και να ροδίζει ρίχνετε και τις σταφίδες. Ανακατεύετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 3-4 λεπτά.

Κατόπιν ρίχνετε το σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι και το ανακατεύετε γρήγορα ώστε να μη σας φουσκώσει. Το σιμιγδάλι πρέπει να τραβήξει όλα του τα υγρά.

Κατεβάζετε το χαλβά από τη φωτιά, τον σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και τον αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρά. Τον αδειάζετε σε μια φόρμα και τον αφήνετε για 4-5 ώρες να σφίξει. Ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με άφθονη κανέλα και σερβίρετε.

Φασόλια ξερά με κρέας στον φούρνο

1 κιλό κρέας (χοιρινό, μοσχάρι ή κατσίκι)

½ φασόλια ξερά

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 ντομάτες φρέσκες

3 φέτες ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το βάζουμε σε βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τα φασόλια, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, την πιπεριά, αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε νερό ώστε να σκεπαστεί καλά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες περίπου. Προς το τέλος ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για ένα τέταρτο ακόμα.

Χοιρινό με Πατάτες και Κόλιαντρο

1 κιλό κρέας χοιρινό χωρίς κόκαλο

4 μέτριες πατάτες

4 κουταλιές ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

2 κουταλιές κόλιαντρο

αλάτι

πιπέρι

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Ετοιμάζουμε μαρινάδα με το σκόρδο, το κρασί, το κόλιαντρο, αλάτι και πιπέρι και βάζουμε μέσα το κρέας να μείνει μερικές ώρες, γυρίζοντάς το πότε πότε για να μαριναριστεί καλά. Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα το κρέας στεγνό να τσιγαριστεί. Οταν ροδίσει από όλες τις μεριές το σβήνουμε με το κρασί της μαρινάδας και λίγο νερό επιπλέον και σιγοβράζουμε να μισοψηθεί. Προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες σε φέτες, λίγο αλάτι και λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ψηθεί το φαγητό.

Αρνί με λαχανικά σε λαδόκολλα

1,5 κιλό αρνί μπούτι χωρίς κόκαλο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 πατάτες

2-3 καρότα

2 φλιτζάνες αρακά

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

2 ντομάτες ώριμες τριμμένες

3 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

2 κουταλάκια θυμάρι

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

1 λαδόκολλα

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα κόβουμε και αυτά σε κύβους. Ανακατεύουμε το κρέας με το κρεμμύδι, τις πατάτες, τα καρότα, τον αρακά, το δυόσμο, την ντομάτα, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι.

Μοιράζουμε τη λαδόκολλα σε 6 τετράγωνα κομμάτια. Βάζουμε 2-3 κουταλιές γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού και διπλώνουμε τις 4 πλευρές να κλείσουν σε πακέτο. Αραδιάζουμε τα πακέτα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου.

Κατσικάκι με Μάραθα

1 κιλό κατσικάκι

1 φλιτζάνα ελαιόλαδο

1 κιλό μάραθα

χυμό 2 λεμονιών

αλάτι

πιπέρι

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες.

Πλένουμε τα μάραθα και τα ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κατσικάκι. Λίγο μετά ρίχνουμε τα μάραθα και 1-2 ποτήρια νερό ζεστό και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθεί το φαγητό και να μείνει σχεδόν με το λάδι του. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, αφήνουμε να πάρει μια βράση και το φαγητό είναι έτοιμο.

Μοσχάρι με Μακαρόνια

1 κιλό μοσχάρι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

μισή φλιτζάνα ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες

1 κρασοπότηρο άσπρο κρασί

1 κιλό ντομάτες ώριμες τριμμένες

1 ξυλάκι κανέλα

5-6 γαρύφαλλα

2-3 δαφνόφυλλα

αλάτι

πιπέρι

μισό κιλό μακαρόνια Νο 5

1 φλιτζάνα τριμμένο τυρί.

Σε κατσαρόλα ξανθαίνουμε λίγο το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και μετά προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μέτρια κομμάτια αφού μπήξουμε σε κάθε κομμάτι ένα κομματάκι σκόρδο. Τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα, τη κανέλα, τα γαρύφαλλα, τα δαφνόφυλλα, αλάτι, πιπέρι, και 2 ποτήρια νερό και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να ψηθεί συμπληρώνοντας νερό για να μείνει αρκετή σάλτσα.

Σε άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και ενώ βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια ολόκληρα και τα βράζουμε περίπου ένα τέταρτο. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Σερβίρουμε τα μακαρόνια περιχυμένα με κρέας και σάλτσα και πασπαλισμένα με τυρί.

Βοδινό Στιφάδο (άσπρο)

1 κιλό κρέας βοδινό

μισή φλιτζάνα ελαιόλαδο

μισό κιλό κοκάρι ή μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες

3 σκελίδες σκόρδο

μισό κρασοπότηρο ξύδι

αλάτι

πιπέρι

μπαχάρι

1 ξυλάκι κανέλα

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε κύβους.

Σε κατσαρόλα καίμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ολόκληρα και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε και το ξύδι, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα και 3 ποτήρια ζεστό νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Κοτόπουλο Γεμιστό

Για τη γέμιση:

1 φλιτζάνι ρύζι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 συκωτάκι κοτόπουλου ψιλοκομμένο

4 κουταλιές ελαιόλαδο

μισό κρασοπότηρο άσπρο κρασί

3 κουταλιές σταφίδες

2 κουταλιές κουκουνάρι

1 κουταλιά άνηθο

1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

μισό κουταλάκι κανέλα

1 κοτόπουλο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

χυμό 1 λεμονιού

Πλένουμε το κοτόπουλο και το ράβουμε αφήνοντας μικρό άνοιγμα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, συνεχίζουμε με το συκωτάκι του κοτόπουλου ψιλοκομμένο και κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε μερικές φορές να ροδίσει και προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και 2 φλιτζάνες νερό. Βράζουμε μέχρι να πιει το νερό του.

Γεμίζουμε το κοτόπουλο και ράβουμε και το άνοιγμα. Το βάζουμε σε ταψί, το αλατοπιπερώνουμε, το αλείφουμε με δυο κουταλιές ελαιόλαδο και το χυμό 1 λεμονιού, περιχύνουμε με το κρασί και λίγο νερό και το σιγοψήνουμε για δύο ώρες περίπου βρέχοντάς το τακτικά με το ζουμί του.

Κόκορας Κρασάτος

1 κόκορας ή 1 κοτόπουλο σε μερίδες

1 φλιτζάνα ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια τριμμένα

3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

2 ποτήρι κόκκινο κρασί

μισό κιλό ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

αλάτι

πιπέρι

Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τον κόκορα και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε 2-3 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μισοψηθεί το κρέας, συμπληρώνοντας νερό αν χρειαστεί. Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα ακόμη.

Σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες ή χυλοπίτες.

Χορτόπιτα

Γέμιση:

1 κιλό χόρτα (σπανάκι, καυκαλήθρες, πράσα, τσόχους, γαλατσίδες κτλ)

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι άνηθο

1 ματσάκι μάραθο

1 ποτήρι ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

1 φλιτζάνα φρυγανιά αλεσμένη

200 γραμ. φέτα

Φύλλο:

1 φλιτζάνα ελαιόλαδο

1 φλιτζάνα νερό

ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι

μισό κουταλάκι αλάτι

4 φλιτζάνες αλεύρι περίπου

Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Πλένουμε όλα τα χόρτα, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τα χόρτα. Τα αφήνουμε ένα τέταρτο σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, τη φέτα και τη φρυγανιά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο. Το ανοίγουμε σε φύλλο και το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί να πάει και στα τοιχώματα του ταψιού. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με φύλλο που ανοίγουμε με το υπόλοιπο ζυμάρι. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.